Moet ik Adobe Lightroom kopen of zijn er alternatieven?

Dankzij cameraprofielen worden noodzakelijke correcties doorgevoerd. Handig is het extra tab dat je mag vullen met al je favoriete bewerkingen. Er zijn veel aanpassingen mogelijk en lokaal bewerken gaat via maskers. Er zijn meerdere manieren om ze te maken, maar het werkt minder intuïtief dan met een programma zoals Lightroom. Het programma heeft merkbaar meer tijd nodig om bepaalde bewerkingen te doen. Je kunt verloopfilters aanbrengen en er zijn meerdere manieren om te retoucheren. Via de Kaart-module kun je aan de slag met locatiegegevens in je foto’s. Samenvoegen van HDR- en panoramafoto’s ontbreekt in dit programma dan weer.

Hoewel de software gratis is, is registreren nodig voordat een downloadlink getoond wordt. De website oogt hopeloos verouderd, gelukkig is de software uit december 2018. Importeren hoeft niet. Je kiest gewoon een map met foto’s uit. Alleen bewerkingen die je zelf uitkiest komen als lijst in de actieve tab te staan. Dat maakt het overzichtelijk. Een penseel of verloopfilter ontbreekt. Retoucheren en klonen werkt ook ietwat omslachtig. Om vlekken te verwijderen klik je eerst in de foto om een cirkeltje te plaatsen. Daarna dubbelklik je om de grootte en/of de vorm aan te passen. Zaken als HDR, panorama en geotagging ontbreken. Verwarrend is dat na het bewerken er ineens twee foto’s (lijken te) zijn, omdat de sidecar sterk op een jpg-foto lijkt.

RawTherapee is niet Nederlandstalig. Je kunt weer vrijelijk door je fotomappen bladeren. Wat direct opvalt zijn de overvolle tabs met bewerkingen. Een avond de uitgebreide online handleiding doornemen is aan te raden. Bijzonder is dat je het algoritme mag kiezen waarmee de raw-gegevens worden omgezet. Via parameters heb je ook nog eens grip op dat omzettingsproces. Jammer is dat je slechts één simpel verloopfilter kunt aanbrengen voor de belichting. Het is daarmee letterlijk de digitale variant van een fysiek verloopfilter. Naar zaken als Content Aware-retoucheergereedschappen, maskers, lagen, HDR, panorama en geotagging zal je tevergeefs zoeken. De kracht lijkt vooral te zitten in rekenkundige methoden om het maximale uit elke pixel te persen. Waarna je via een reguliere fotobewerker de high-level bewerkingen doet.