Lightroom is een geweldig programma. Tegenwoordig is het voor heel veel fotografen het belangrijkste gereedschap voor fotobewerking. Maar op een gegeven moment realiseer je je dat je fotobewerkingen wilt doen die Lightroom gewoon niet kan. Het kan van alles zijn, van het professioneel retoucheren van portretten, het combineren van twee of meer foto’s, het maken van ongelooflijke speciale effecten, het verwijderen van afleidende elementen uit je foto’s tot het toevoegen van een mooi lettertype aan je foto’s en… Er zijn gewoon zo veel ongelooflijke dingen die je kunt doen. Tenminste, als je weet hoe je dat met Photoshop kunt doen.

Photoshop is… nou ja… het is Photoshop – dat enorme, verbazingwekkende, Zwitserse softwarezakmes met meer dan 70 gereedschappen en meer dan honderd filters. Vergeleken met Lightroom lijkt het best ingewikkeld en dat zou best zo kunnen zijn, maar je hebt een geheim wapen: Scott Kelby. Hij is dezelfde man die het best verkopende boek van de wereld over Lightroom schreef. Hij is redacteur en uitgever van de tijdschriften Photoshop User en Lightroom Magazine. Scott is hier om je alleen de belangrijkste, bruikbaarste delen van Photoshop te leren – alleen die dingen die Lightroom nog niet kan. Als je de technieken in dit handzame, eenvoudig te gebruiken boek eenmaal onder de knie hebt, opent dat een hele nieuwe wereld van productiviteit en creativiteit. Hier is wat je leert:

 • Scott vertelt je meteen welke gereedschappen je moet gebruiken, welke technieken het beste werken, welke je moet vermijden en waarom. Je hebt maar ongeveer 20% nodig van wat Photoshop kan en die 20% wordt in dit boek prima besproken.
 • De belangrijkste technieken voor lagen en het leren omgaan met lagen is zoiets als de sleutels krijgen van de snoepwinkel. Dit is waar de pret begint en je zult verbaasd zijn over wat je al snel zo gemakkelijk kunt doen.
 • Scotts favoriete (en bruikbaarste) retoucheertechnieken voor portretten; zijn favoriete speciale effecten voor landschaps- en reisfotografie en voor foto’s van mensen; plus welke filters geweldig zijn (en met welke je je tijd verspilt).
 • Ook leer je hoe je haar maskeert en superrealistische samengestelde foto’s maakt (je zult verbaasd zijn hoe gemakkelijk dat is), plus hoe je gebruik maakt van de nieuwste Photoshop-technologie, hoe je gebruik maakt van de nieuwste functies (zodat je dingen op de gemakkelijkste manier doet), plus een aantal van de huidige populairste technieken (zoals dezelfde commerciële uitstraling waar zo veel vraag naar is). Je gebruikt Photoshop dus binnen een mum van tijd als een pro.

Als je van jezelf vindt dat je Photoshop echt beter moet leren, dan heb je daar het beste boek voor in handen, afkomstig van de man die daadwerkelijk hèt boek over Lightroom schreef. Hij weet hoe je het beste uit deze twee krachtige gereedschappen kunt halen om je foto’s naar een hoger plan te tillen.

 

Uitvoering
Boek, paperback, kleur, 202 pagina’s
ISBN
9789463560955
Gepubliceerd
2019
Serie
€ 34,99

Een verbluffende nieuwe editie van het photoshop-boek dat alle regels overtreedt!

 

Scott Kelby, hoofdredacteur en uitgever van het tijdschrift Photoshop User en bovendien de bestverkopende schrijver van fotografieboeken ter wereld, tilt dit boek opnieuw naar een geheel nieuw niveau met de nieuwste, belangrijkste en handigste Adobe Photoshop-technieken voor fotografen.

Deze update van zijn bekroonde, recordbrekende boek doet iets voor digitale fotografen wat nog niet eerder is gedaan: het laat je precies zien ‘hoe je het doet’. Het is geen berg theorie, vraagt je niet om je eigen instellingen te verzinnen of het zelf maar uit te zoeken. Scott laat je daarentegen stap voor stap de technieken zien die door de meest vooraanstaande digitale fotografen worden gebruikt en, wat nog mooier is, hij laat je precies zien welke instellingen je moet gebruiken, wanneer je dat moet doen en waarom je dat moet doen. Dat is de reden dat vorige edities van dit boek overal ter wereld als studiemateriaal in fotografieopleidingen worden gebruikt.

LEES HOE DE PROFESSIONALS HET DOENDe workflow van de fotograaf in Photoshop is aanzienlijk geëvolueerd. In deze editie zul je veel van je bewerkingen en aanpassingen uitvoeren in Photoshops Adobe Camera Raw (of je nu fotografeert in RAW, JPEG of TIFF, het werkt bij alle drie). Dat komt omdat Adobe de laatste jaren de meeste nieuwe fotografische Photoshop-functies direct heeft toegevoegd aan Camera Raw. Omdat de huidige fotografieworkflow in Photoshop vooral is gebaseerd op Camera Raw, gaat bijna de helft van dit boek over professioneel werken met Camera Raw. Bovendien leer je:

 • verscherpingstechnieken die professionals echt gebruiken;
 • trucs van professionals om de meest voorkomende problemen met digitale foto’s snel op te lossen;
 • de nuttigste retoucheertechnieken voor fotografen, hoe je ‘onmogelijke’ selecties maakt zoals van verwaaid haar (het is eenvoudig als je het geheim eenmaal kent) en hoe je lagen als een expert gebruikt;
 • hoe je naadloos ongewenste elementen uit je afbeeldingen verwijdert;
 • hoe je panorama’s samenstelt, hoe je HDR-afbeeldingen een realistische uitstraling geeft en trucs om veel meer uit je foto’s te halen dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden;
 • de nieuwste speciale effecten voor fotografen (daar is een heel hoofdstuk aan gewijd!);
 • allerlei sneltoetsen, alternatieve oplossingen en gave insidertrucs om je productiviteit dramatisch te laten toenemen!

Scott heeft een speciaal hoofdstuk toegevoegd over zijn eigen workflow, van begin tot eind. Daarnaast eindigt elk hoofdstuk met het onderdeel Photoshop-tips, dat vol staat met tijd-besparende tips die het verschil maken. Ook stelt hij online vijf (Engelstalige) bonushoofdstukken beschikbaar, samen met de in het boek gebruikte afbeeldingen, zodat je zelf mee kunt doen. Ben je klaar voor de ‘kneepjes van het vak’ (dezelfde die de beste professionals gebruiken om hun werk te corrigeren, bewerken, retoucheren en verscherpen), dan heb je nu het boek in handen dat dit mogelijk maakt.

Uitvoering
Boek, paperback, kleur, 352 pagina’s
ISBN
9789059409613
Gepubliceerd
2017
Serie
€ 44,99

Toen Scott ooit voor een publiek van 360 fotografen stond, stelde hij de vraag wie er over een externe flitser beschikte – bijvoorbeeld van Canon, Nikon of Yongnuo. Er gingen circa 340 handen de lucht in. Vervolgens zei hij: “Oké, nog een vraag, en denk hier goed over na: hoeveel van jullie vinden het geweldig om met een externe flitser te werken?” Van de 360 aanwezigen staken slechts vier personen hun hand op. Scott was totaal verbaasd.

De resultaten waren helaas overal hetzelfde; zelfs in het buitenland. Het is alsof iedereen losse flitsers heeft gekocht tijdens de ‘externe flitserrevolutie’ van 2008-2011, zonder er de juiste resultaten mee te behalen. We houden niet van onze flitser en erger nog: in veel gevallen gebruiken we hem niet eens meer. Maar dat kan anders! Alles wat je nodig hebt is iemand die de geheimen voor je ontrafelt zodat je mooie, consistente en repeteerbare resultaten bereikt.

Daarom is dit boek geschreven: het helpt je om eindelijk van je flitser te gaan houden. Het mooiste is dat het makkelijker is dan je denkt. Je zult zien hoe eenvoudig het is, omdat je geen ingewikkelde materie voorgeschoteld krijgt, geen wiskunde hoeft te beheersen en zelfs geen lichtmeter nodig zult hebben (zo’n boek is het niet). In plaats daarvan leer je een simpel systeem – dat Scott al jaren gebruikt – en het mooiste eraan is dat het eenvoudig in praktijk is te brengen. Het is waarschijnlijk heel anders dan wat je op internet hebt gelezen, maar dit systeem werkt en als je het eenmaal gaat gebruiken word je ook een ‘gelovige’.

Het werkt als volgt: elk idee of elke techniek beslaat één pagina. Het boek begint met de relevante basisinstellingen van de flitser. Scott leert je zijn instellingen, die je tijdens een shoot wellicht niet eens hoeft te wijzigen. Ook vertelt hij welke betaalbare accessoires je écht nodig hebt om je flitser als een pro te kunnen gebruiken.

Dit is geen theorieboek vol verwarrend jargon en complexe concepten. Dit boek beschrijft de te gebruiken instellingen, plus hoe en wanneer je ze gebruikt. Het hele boek is geschreven in Scotts praktische no-nonsensestijl, zodat het eerder lijkt alsof je samen met hem een shoot aan het doen bent. Het is hoog tijd om verliefd te worden op je flitser, zodat je de beelden kunt schieten waar je al zo lang van droomde. Met dit boek gaat dat zeker lukken.

Uitvoering
Boek, paperback, kleur, 206 pagina’s
ISBN
9789463560092
Verwacht op
22 december 2017
Serie
€ 29,99